MISTREŢ (Sus scrofa attila L.)

Tarife

Mascul – tarife de împușcare pentru trofeu :

Lungimea medie a colților armă Tarif (Euro/piesă) Adaos pt. fiecare mm în plus (Euro/mm)
Până la 12,0 inclusiv 300
Peste 12 500 +10 Euro/mm
Peste 15 800 +15 Euro/mm
Peste 20 1550 +30 Euro/mm
Peste 25 3050 +60 Euro/mm

Femelă :

  • tarif de împuşcare la goană ………………………………………………. 200 de Euro/piesă
  • tarif de împuşcare la pândă şi dibuit …………………………………. 300 de Euro/piesă

Purcel ( piesa care, neeviscerată, are o masă de maximum 60 kg) :

  • tarif de împuşcare ………………………………………………………………100 de EURO/piesă

Tarif ptr. piesă rănită: 300 Euro.

Tariful de organizare pentru o zi de vânătoare individuală este 100 de Euro/vânător. Pentru vânătoarea pe urme, în zăpadă, tariful de organizare este de 200 Euro/vânător/zi.

Tariful de organizare pentru o zi de vânătoare la goană este 1000 de Euro/grup de vânători.

Tarifele de mai sus cuprind şi serviciul de asistenţă tehnică acordat de specialiști în vânătoare şi transportul vânătorilor în cadrul terenului de vânătoare. La goană se asigură și masa în teren.

Descriere

Poezie_mistret_argint

Un prinţ din Levant îndrăgind vînătoarea
prin inimă neagră de codru trecea.
Croindu-şi cu greu prin hăţişuri cărarea,
cînta dintr-un flaut de os şi zicea:

– Veniţi să vînăm în păduri nepătrunse
mistreţul cu colţi de argint, fioros,[…]

Fragment din „Mistreţul cu colţi de argint” de Ştefan Augustin Doinaş

Lăsând pentru cina festivă din ultima seară a sejurului dvs. de vânătoare la AV Genesis discuțiile despre idealuri și sacrificiile cerute pentru a le atinge, fie ele în orice domeniu, noi vă propunem concret:

  • Toți vânătorii sunt prinți prin pasiunea lor… Noi vă tratăm ca atare…
  • Pădurile din fondurile noastre sunt cele mai puțin pătrunse din județul Mureș, dar de cărările și drumeagurile prin hățișuri ne ocupăm în permanență…
  • E firesc să cântăm la văzul frumuseților naturii, numai nu în standuri și observatoare…
  • Ridicăm standardul de la mistreții cu colți de argint la cei cu colți de aur, la fel de fioroși, dar mai mari…


ico_youtubeDescoperiti mai multe videoclipuri pe canalul nostru Youtube

Încercând să ținem mistreții departe de culturile agricole ale sătenilor, urmărind mișcarea lor, oferindu-le mâncare în liniștea pădurii, am construit observatoare și standuri la mai mult de 16 puncte de hrănire pe teritoriul fondului nostru. Spre surprinderea și mândria noastră le vedem an de an, pe toate, active.

Vă propunem pânda la observator ca metodă de vânătoare cu rezultate bune la noi, mai puțin practicată în alte părți ale României, cu perioada optimă de la finele lunii septembrie și până la închiderea sezonului. În limita cotelor de vânat puteți rezerva o vânătoare individuală combinată de mistreț și urs, din septembrie până în decembrie.

Vânătoarea la goană în pădurile de munte presupune un efort deosebit, mulți gonași și multă trudă, pe un teritoriu întins și abrupt. Standurile sunt distanțate, dispuse la trecători. Recomandăm această metodă grupurilor de cel puțin 6 vânători, deși am avut rezultate bune și cu mai puțini. Taxa de 1000 Euro/zi de goană rămâne însă fixă, indiferent de numărul vânătorilor, necesară pentru acoperirea cheltuielilor de organizare, transport, plata a cca 20 de gonași și mesele în teren.Perioada optimă pentru goană la noi este noiembrie – februarie.

Dacă aveți condiție fizică, pentru șanse mai bune, vă recomandăm intrarea în goană. Vă puteți aduce și câinii de vânătoare.

În perioada octombrie – decembrie organizăm și goane mixte, la urs și mistreț.

Specialiștii noștri de vânătoare sunt hotărâți, din pasiunea lor pentru vânătoare, să vă ghideze, în zilele cu zăpadă, dimineața, pe urmele mistreților retrași în pădure pentru a-i surprinde în culcuș. Este o metodă deosebită, frumoasă, sportivă, o alternativă pentru pânda la observator. Zăpada este obișnuită la noi de la finele lui octombrie, toată iarna.

Pentru tariful de împușcare mistreț, vânătorului i se cuvin ca trofeu colții armă (din maxilarul inferior) și cei ascuțitori (maxilarul superior) ai vierului. La cerere, pentru naturalizare, se pot prelua craniul (fiert și curățat) și pielea animalului (sărată și uscată).

Evaluarea trofeului de mistreț:

  • pentru plată se ia media măsurătorii lungimii colților armă cu precizie milimetrică și se aplică la scala de tarifare.
  • pentru medaliere, conform regulilor CIC, se stabilește punctajul trofeului urmărind elemente de lungimea și lățimea colților armă, circumferința colților ascuțitori, la care se adaugă puncte de frumusețe pentru simetria colților mistrețului și pentru curbura acestora. Defectele sunt penalizate.

Vezi anexele 10 și 11 la Ordinul 415/2005 cu regulile referitoare la evaluarea trofeului de mistreț…

Medaliile pe care le obține trofeul de mistreț sunt:

Medalia în funcție de punctajul CIC Punctaj
Medalia de bronz 110,00 – 114,99
Medalia de argint 115,00 – 119,99
Medalia de aur peste 120,00

În concluzie, un vier matur, cu colți de 20 cm, simetrici, fără rupturi, este un mistreț cu colți de aur. În zonele noastre montane, însă, întâlnim des vierii solitari sau capitali, vieri care s-au retras din cârduri și trăiesc singuri, exceptând perioada de rut.


Vă așteptăm… să descoperim împreună, cu bucurie, și valorile deosebite ale acestora!

Fotografii